Receptek
Terítéken a bazsalikom
A bazsalikom, mely az ajakosok családjába tartozó ocimum nemzetség egyéves növény faja, egyike a legkellemesebb fűszereknek, az olasz konyhában egyenesen nélkülözhetetlen, nevét a görög basileus szóból származtatják, melynek jelentése a "király". A bazsalikom eredetileg Perzsiából, Afrikából került Európába, és így hazánkban is, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és füszernövény lett.
Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Kellemes, a szegfőszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserűanyagot tartalmaz. Az illóolaj fő alkotórésze ametilkavikol, az esztragol és az eugenol. Az utóbbi okozza a növény kellemes, szegfűszegre emlékeztető illatát is.
A bazsalikom számos gyógyhatása - étvágyjavító, szélhajtó, köhögéscsillapító és tejszaporító - is ismert. Leveléből kinyert lé bőrgyulladások gyógyítására alkalmazható. Bőrnyugtató hatású illóolaját a kozmetikai ipar is felhasználja. Egyes néphagyományok szerint az elmúlt évszázadok során egy olasz hölgy az erkélyére cserepes bazsalikomot, azt jelentette, hogy kész szerelmese fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül ajándékoztak egymásnak bazsalikomágacskákat. Indiában pedig még ma is szent növényként tisztelik: az ott őshonos fajtát szent bazsalikomként említik, és oltalmazónak tekintik az életben és a halálban.
Néhány gyakorlati tanács a főzés megkezdése előtt:
A főzés során a bazsalikom pompás aromája nagyon hamar megsemmisül, ezért az apróra vágott leveleket az ételekre felszolgálás előtt szórják rá.
Egyesek szerint a bazsalikom kényes a fémre, hatására megbarnulhat és széna ízűvé válhat. Kerülje a fém késeket, használjon mozsarat!
Bazsalikomos paradicsomleves
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg érett paradicsom, 14 dkg sűrített paradicsom, 1 csapott teáskanál fűszerpaprika, 15 dkg kis kagyló tészta, 2 evőkanál olívaolaj, 1 darab vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldségalaplé, 5 gramm morzsolt bazsalikom levél, ízlés szerint só, 1 csipet morzsolt oregano, néhány bazsalikom levél
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagyma közepét eltávolítjuk. Egy fazékban vizet forralunk. A paradicsomok bőrét kereszt alakban be metsszük. A paradicsomokat két percre a forrásban lévő vízbe dobjuk. Ezután lecsepegtetjünk és meghámozzuk őket, végül pedig összeturmixoljuk a húsukat. Egy fazékban felforrósítjuk az olívaolajat, belenyomjuk a fokhagymát, beletesszük a felszeletelt vöröshagymát, és megpirítjuk a keveréket. Végül rátesszük a fűszerpaprikát, és elkeverjük a hagymával. Ezután ráöntjük az összeturmixolt paradicsomokat, és 10 percig, állandó kevergetés mellett főzzük. Majd felöntjük az alaplével, beletesszük a sűrített paradicsomot és a bazsalikomot, oregánó, cukrot, sót, borsot, ízlésünk szerint. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, kis adagokban simára turmixoljuk. A tésztát forró sós vízben külön megfőzzük. Mikor megfőtt, ezt jól lecsepegtetjük, hideg vízzel átmossuk és a leveshez adjuk. Az egészet átmelegítjük, és friss bazsalikom levelekkel meghintve tálaljuk.